De zomer is voorbij ... de verwarming gaat weer aan ...

Dat betekent dat het weer tijd is voor de luchtbevochtigers! Een goede vochtbalans is belangrijk voor de gezondheid maar ook voor de vloer.

In België kennen we over het algemeen de zomerperiode als een seizoen met hogere luchtvochtigheid dan in de winter. In de winter is de luchtvochtigheid een stuk lager, dit ondervindt je aan drogere lippen, ogen en huid. De oorzaak hiervan is de lage luchtvochtigheid en dus niet de kou!

Ook je vloer ondervind hier hinder van. In de winter kan uw houten en/of zwevende vloer gaan krimpen door de lage luchtvochtigheid. Het vocht wordt dan als het ware uit het hout van je vloer getrokken. Hierdoor ontstaan scheurtjes in het hout en kunnen er kieren tussen de planken komen. In de zomer gaat de luchtvochtigheid weer omhoog en de planken zetten weer uit, dikwijls met resultaat dat de scheurtjes en kieren terug kleiner worden en soms zelfs terug volledig verdwijnen. De luchtvochtigheid kan ook dermate stijgen dat de planken teveel uitzetten dat het hout teveel gaat uitzetten en er bolling ontstaat in de vloer.

Een houten vloer reageert dus net als de mens op de schommelingen in de luchtvochtigheid. Een goed gehydrateerde huid is soepel. Een droge huid heeft kloofjes en scheurtjes. Zo is het dus ook met hout! Het is dus noodzakelijk dat u uw vloer dezelfde goede verzorging geeft als u uzelf geeft!

Wat kan u doen?

  • Hou de luchtvochtigheid op peil
  • Plaats een hygrometer: de ideale luchtvochtigheid in huis varieert tussen 55% en 65%.
  • Plaats een luchtbevochtiger als u te droge lucht meet
  • Plaats een luchtontvochtiger als de luchtvochtigheid te hoog is, bij een te hoge luchtvochtigheid kan bijkomend verwarmen het euvel ook al oplossen zonder direct een luchtontvochtiger te plaatsen
  • In ons assortiment (na bestelling):

  • Hygrometers van Stadler Form: Hiermee wordt zowel de relatieve vochtigheid als de temperatuur gemeten. De hygrometer heeft een nauwkeurigheid van ±3% bij een meetbereik van 25% tot 98% en ±1 °C bij een meetbereik van 10°C tot 50°C. Aan het happy of droevig gezichtje zie je meteen wanneer je dient in te grijpen voor een gezond klimaat. Wordt geleverd inclusief batterijen.
  • Luchtbevochtigers van Stadler Form: Oskar koudwaterbevochtiger: Een markante luchtbevochtiger dankzij zijn kubische vorm en stijlvolle kleuren. Wanneer de lucht bevochtigd dient te worden met een gering stoomverbruik, dan is Oskar daarvoor aangewezen. Het is een krachtig apparaat voor een ideaal klimaat. Afhankelijk van het toestel is het geschikt voor oppervlaktes tussen 30 en 100 m². Het toestel voor een oppervlakte van 50 m²/75 m³ is zelfs uitgerust met een geïntegreerde hygrostaat die de luchtvochtigheid automatisch op peil houdt. Het apparaat schakelt automatisch uit bij een leeg reservoir en is daarmee uniek in zijn klasse en energiezuinigheid. In de slaapkamer werkt Oskar onopvallend – de LED verlichting kan in nachtmode worden gedimd. Oskar heeft een vakje voor het toevoegen van geuroliën, voor een aangename en persoonlijke ervaring.
  • Check onze webshop voor meer info via Webshop