Blog | Waarom egaliseren?

Waarom egaliseren? | Blog

Waarom egaliseren?

Bij het plaatsen van een soepele vloerbedekking zoals gelijmde kurkvloer, zwevende hydrocork kurkvloeren en verlijmde Ntgrate® geweven vinylvloeren is een gladde ondergrond cruciaal. Door de dunne laag vloerbekleding is de geringste oneffenheid namelijk al zichtbaar. Bovendien worden er door de elastische vloerbekleding ook heel wat puntbelastingen doorgegeven. Om een mooi, glad en sterk resultaat te bekomen, wordt daarom gebruikgemaakt van egaliseermiddelen of egalines.

Functie
Egalines bestaan doorgaans uit een soort vloeicement, verrijkt met minerale toevoegsels, organische bindmiddelen (harsen) en hulpstoffen. Ze hebben in de eerste plaats tot doel een bestaande vloer of ondergrond glad en strak te maken. Het gaat hierbij echter niet om het uitvlakken of waterpas maken van de ondergrond, maar eerder om het wegwerken van kleine oneffenheden die tot een beschadiging van de vloerbekleding zouden kunnen leiden. Daarnaast kunnen egalines ook bijdragen aan het hechtend vermogen van de ondergrond omdat niet elke ondergrond de juiste porositeit heeft om een goede hechting te realiseren.

Toepassingen
Egalisaties worden standaard gebruikt onder alle soepele vloerbekledingen, maar ook onder houten vloerbekledingen zoals parket. In het geval van parket hebben ze als voornaamste doel om de spanningen op te vangen die ten gevolge van de werking van het hout kan optreden. Egalisaties zijn niet enkel van toepassing in renovaties, ook in nieuwbouwprojecten zijn ze dikwijls van toepassing. In nieuwbouw is de dekvloer doorgaans wel effen genoeg maar toch dient men er rekening mee te houden dat de ondergrond niet altijdj de juiste porositeit heeft of dat plaatranden kunnen gaan doortekenen als men soepele vloerbedekking wenst te gebruiken.

Ondergrond
Egaliseermiddelen kunnen op quasi alle types ondergrond aangebracht worden, van de klassieke cementgebonden dekvloer tot houten platen en plankenvloeren. De ondergrond is bepalend voor de samenstelling van de egaline. Cementgebonden ondergronden vereisen een cementgebonden egaline, anhydrietgebonden ondergronden een egaline op gipsbasis en houten ondergronden een vezelversterkt product. Indien er vloerverwarming geplaatst is, moet men er rekening mee houden dat ook de gekozen egaline hiervoor geschikt moet zijn.

Laagdikte
Egaliseermiddelen variëren ook in laagdikte. De geschikte laagdikte hangt voornamelijk af van de graad van oneffenheid van de ondergrond. De meeste egalines worden aangebracht in diktes van 2 à 3 mm. Met bepaalde producten kunnen zelfs laagdiktes tot 40 mm gerealiseerd worden.

Hulp en advies nodig? Corki interieur weet raad!

Uit een artikel van Floor Tech editie juni 2018-01